2022.05.25 11:53

Én és a robotom

Én és a robotom

Tavaly júliusban a barátaink meghívtak grillezni. Lelkesen készültem a vacsorára, nem sejtve a változást, ami bekövetkezett az életemben.

A gyönyörűen ápolt kertben üldögéltünk, csevegtünk…. Amikor megláttam Őt!

Ott sétált a kertben. Bájos volt és vonzó…

Azt hiszem szerelem volt első látásra!

Megláttam Őt a robotot, pontosabban a robot fűnyírót. Aki (igen megszemélyesítve) megváltoztatta az életem. Addig tavasztól – őszig hetente jött a stressz, megint füvet kell vágni. Órákig görnyedtem a kertben az izzasztó melegben, szomszédaim rosszalló tekintetét eltűrve…

Amint hazaértünk, azonnal a számítógép elé ültem, hogy minden fellelhető információt megszerezzek és kiválasszam a saját robotomat.

Még aznap este megrendeltem.

De nézzük kicsit részletesebben, hogy mivel is jár egy robot fűnyíró tartása!

A telepítést követően a robotfűnyíró automatikusan lenyírja a füvet, anélkül, hogy a felhasználó beavatkozása lenne szükséges, kivéve, ha módosítani szeretné a vágás ütemezését vagy beállításait.

Régebben a pázsit vágása, gereblyézése, nyírása, trágyázása, és szegélyezése mind-mind időt vett igénybe. Az automatikus fűnyíró robotok lehetővé teszik, hogy hátradőljön, és hagyja, hogy a gép vigyázzon a fűre, miközben Ön más dolgokat csinál.

A legtöbb modell teljes mértékben konfigurálható egy felhasználóbarát kezelőpanelen keresztül, amely lehetővé teszi a vágási magasság, gyakoriság és időtartam beállítását, így személyre szabhatja a pázsit megjelenését. Néhány fejlettebb modell akár okostelefonról vagy táblagépről is vezérelhető.

Kezdetben azért vásároltam meg a robotfűnyírómat, hogy időt és energiát takarítsak meg a fű lenyírásával és a vonzó pázsit fenntartásával.

Az egyik váratlan előny számomra a pázsit jobb megjelenése és állapota.

Korábban többször kellett műtrágyáznom a gyepemet, és kézzel kellett eltávolítanom a gyomokat, hogy a gyep jól nézzen ki. Ez kimerítő és frusztráló volt.

A legjelentősebb előny az, hogy a robotfűnyírók valóban segítik a pázsit trágyázását, ami élénkebbé és zöldebbé teszi. Ez csökkenti a hozzáadott műtrágya mennyiségét, amely a zöld és egészséges gyep fenntartásához szükséges.

Ez annak köszönhető, ahogy a robotfűnyírók kezelik a levágott füvet. A robotfűnyírók talajtakaró fűnyírók. Ez azt jelenti, hogy a füvet finomra vágják és szétszórják a gyepen, így a tápanyagok visszakerülnek a talajba.

Mivel a szálak nagyon finomra vannak vágva, nem fogja látni a pázsiton, ami elrontja a kert megjelenését. Korábban hagyományos fűnyíróval próbáltam a füvet a pázsiton hagyni, de mivel csak 5-7 naponta nyírtam le, a fű összetapadt, és csúnyán nézett ki.

Egy másik nagyszerű dolog az, hogy a pázsit mindig frissen nyírt lesz. A robotfűnyírókat úgy tervezték, hogy gyakran nyírjanak, akár minden nap, ha szükséges. Ez idővel megtartja a fű magasságát, így a pázsit folyamatosan frissen nyírtnak tűnik.

A robotfűnyíró használata több okból is biztonságosabb, mint egy hagyományos fűnyíró

A hagyományos fűnyírók veszélyes gépek, amelyeket megfelelően kell üzemeltetni a sérülések elkerülése érdekében. Nagy, gyorsan mozgó pengéik vannak, amelyek elkaphatják a törmeléket, és kijuthatnak a fűnyíróból, vagy meghibásodás esetén sérülést okozhatnak. Nagyon veszélyesek a kisgyermekekre is, és nagyon súlyos sérülések is előfordultak.

Emlékszem, számtalanszor benyúltam a fűnyíróm pengéi közé, hogy eltakarítsam a felesleges füvet, miközben a motor járt, de a kések le voltak kapcsolva. Mindig az járt a fejemben, mi történhet, ha a pengék hirtelen elfordulnak, akár csak egy pillanatra is.

Ezzel szemben a robotfűnyírók általában meglepően apró késeket használnak, amelyek teljesen be vannak zárva a fűnyíró alá.

Érzékelőkkel rendelkeznek, amelyek érzékelik, mikor emelik vagy döntik meg őket, és a pengék automatikusan leállnak.

Használaton kívül a robotfűnyírók a dokkolójukban maradnak a pázsit szélén. Általában PIN-kód megadása szükséges a bekapcsoláshoz, így ez megakadályozza, hogy a tulajdonoson vagy a felhatalmazott személyen kívül bárki más használja. Ez egyben biztonsági funkció is, mivel használhatatlanná teszi az egységet a tolvajok számára.

A robotfűnyírók nagyon kevés karbantartást igényelnek. 

Az általam birtokolt modell három pengét tartalmaz, amelyeket évente egyszer vagy kétszer cserélni kell. Ez kevesebb, mint 5 percet vesz igénybe, és a pengék nagyon olcsók.

A robotfűnyíró tisztításához egyszerűen megtisztítom az alját egy merev kefével, majd havonta egyszer egy nedves ruhával. Az idény végén gondoskodom az akkumulátor feltöltéséről, gyors tisztítást végzek és télre tárolom.

Se olajat, se szűrőt nem kell cserélni. A legtöbb esetben nincs is szükség egy robotfűnyíró szakszerű szervizelésére.

Az akkumulátorok általában körülbelül 500 töltési ciklust bírnak ki. A csere gyakorisága attól függ, hogy a fűnyíró milyen gyakran fog működni. Ha azonban eljön az ideje a robotfűnyíró akkumulátorának cseréjének, ez kevesebb mint 5 perc alatt megtehető. A legtöbb modellnek egyszerűen van egy akkumulátorfedele, amely számos csavarral rögzíthető. Miután ezt a fedelet eltávolította, a régi akkumulátor kihúzható, és az új elem behelyezhető.

Minden robotfűnyíró mulcsozó, ami azt jelenti, hogy a nyesedéket nagyon apró darabokra vágják, és visszahelyezik a gyepbe, hogy tápanyagot biztosítsanak a növekvő fűnek

Összehasonlítva az elektromos fűnyíróval, amelyet állandóan csatlakoztatni kell, vagy a hagyományos fűnyíróhoz, amely gázkibocsátást és káros méreganyagokat bocsát ki, a robotfűnyírók sokkal környezetbarátabbak, és segítenek csökkenteni a környezetre gyakorolt ​​hatást.

Szinte minden robotfűnyíró lítium-ion akkumulátorral működik. Ezeket a hálózatról töltik fel. A hálózati áramot sokkal hatékonyabban állítják elő, mint a hagyományos fűnyírók által termelt áramot. Ahogy a fő villamosenergia-termelés a megújuló források felé mozdul el, a robotfűnyírók környezetvédelmi minősítése csak növekedni fog. 

Engem is meglepett, hogy a robotfűnyírók milyen kevés elektromosságot használnak fel működés közben. Mivel lassan mozognak, és jellemzően nagyon kicsi pengékkel rendelkeznek, körülbelül 30 wattot is fogyaszthatnak, ami kevesebb, mint egy otthoni izzóé.

A pázsit karbantartása meglehetősen időigényes. A legtöbb embernek mozgalmas az élete, és szívesebben végezne élvezetesebb tevékenységet, mint a fűnyírás. A kezdeti beállítás befejezése után nincs szükség semmilyen további munkára ahhoz, hogy egész évben szép megjelenésű pázsitot tudjon fenntartani.

Én személy szerint havonta egyszer szoktam rendet tenni a virágágyások mellett a pázsit körül, de egyébként a pázsit gondoskodik magáról.


Einhell Freelexo 800 LCD BT Robotfűnyíró

299.990.- Ft (Raktáron)


+3670 366 5262